Știri

decembrie 2, 2020

Argos Graz: Zaha Hadid şi ochii lui Argos

Expresia „a privi ceva cu ochii lui Argos” este o expresie cunoscută oamenilor care au o pasiune pentru antichitatea clasică. Fanii antichităţii clasice îl vor recunoaște în expresie pe însuși „Argos” – uriașul cu mulţi ochi din mitologia grecească. Renumita arhitectă Zaha Hadid și-a bazat designul pentru noua clădire din Burggasse, Graz tocmai pe acest mit. În cazul lui Hadid, numeroșii ochi au fost interpretați ca un tip de „fațadă perforată” modernă, cu numeroase ferestre și balcoane. Acestea oferă rezidenților clădirii o  perspectivă largă asupra centrului orașului – un design de fațadă super-modern.

Zaha Hadid a concurat cu succes cu designul ei împotriva a zece alţi competitori renumiţi. Recunoașterea oraşului vechi Graz ca sit al patrimoniului mondial UNESCO este înțeleasă pe scară largă ca o obligație de conservare a patrimoniului cultural al clădirilor și de integrare a clădirilor contemporane într-un mediu senzitiv.

Design durabil din oțel

Construcția complexă a ferestrelor și a logiilor vitrate a reprezentat un obstacol major care a trebuit să fie depășit. Un „joc al răbdării nu foarte ieftin”, după cum a declarat Dieter Johs, directorul general al companiei de construcții WEGRAZ, în timpul unui interviu. Dar rezultatul este foarte prezentabil: ARGOS este o construcție extrem de minimalistă, durabilă, din oțel, sticlă și plastic armat cu sticlă (GRP), care se îmbină într-o formă organică graţioasă. Janisol Arte 2.0 – un produs al partenerului AluKönigStahl, Jansen, și cel mai îngust profil de oțel disponibil pe piață – a permis implementarea perfectă a ideilor lui Zaha Hadid.

O pensiune cu stil

Pensiunea găzduiește oaspeți din vara anului 2019. Dezvoltatorul proiectului, WEGRAZ, promovează pensiunea cu sloganul „Toți ochii asupra ta” – ca și în saga greacă, ei nu vor să-și piardă din vedere oaspeții, sau, cu alte cuvinte, ei doresc să citească fiecare dorință din ochii lor. Dorințele arhitectei Zaha Hadid, care a murit în 2016, au devenit, prin urmare, realitate: conturul ferestrelor cu profile subțiri se dezvăluie doar ca o linie fină în contrast cu geamul de format mare.