Știri

decembrie 2, 2020

Construcție nouă, renovare sau recondiţionare?

Să faci pasul pentru achiziţionarea unei proprietăți este o decizie care trebuie cântărită cu atenţie. Atunci când te afli în căutarea casei tale apare deseori întrebarea: Construcţie nouă sau renovare? Ambele variante vin cu argumente pro și contra. O construcție nouă are un avantaj deosebit în ceea ce privește designul personalizat și amenajarea camerelor. Spre deosebire de modernizarea proprietăților existente, în acest caz nu trebuie să faci niciun compromis. Clădirea poate fi adaptată la cerințele exacte ale proprietarului clădirii. Important este să ai alături un partener de încredere, cu experiență, precum AluKönigStahl.

Dar dorințele individuale pot fi avute în vedere şi în cazul unei renovări sau recondiţionări: pereții care nu fac parte din structura de rezistenţă pot fi îndepărtați pentru a permite crearea unui spaţiu deschis, băile pot fi renovate sau înlocuite cu ușurință, ferestrele și ușile pot fi schimbate. Dar integrarea elementelor ce conferă un aspect contemporan (cuvânt cheie: Smart Home), poate fi considerabil mai dificilă în cazul clădirilor gata construite.

Sustenabilitatea joacă, totodată, un rol din ce în ce mai important. În proiectele de renovare, ferestrele și ușile sunt, de cele mai multe ori, înlocuite complet, pentru a izola casa cât mai bine. Dacă schimbăm ușile și ferestrele din aluminiu, cel puțin acestea sunt reciclabile și, prin urmare, constituie o alternativă interesantă la  elementele din lemn și PVC.

Renovare sau construcție nouă – o chestiune de buget!

Costul reprezintă un alt factor major în luarea deciziei. O renovare este adesea varianta optimă dacă trebuie înlocuite doar ferestrele și ușile. Reabilitarea poate fi, într-adevăr, mai rentabilă în cazul construcţiilor noi – de ex., dacă renovarea se face treptat, în funcţie de mijloacele financiare disponibile. De multe ori, poţi economisi costurile iniţiale, cum ar fi cele pentru proiectarea grădinii, pentru pavajl sau pentru garaj. Dacă eficiența energetică este deosebit de importantă în etapa de finanțare, proprietarul are şi opțiunea de a primi subvenții de la stat, în anumite condiţii.

Exemplu de bune practici: un proiect de renovare de succes

O abordare neobișnuită a condus-o pe arhitecta și proprietara clădirii Erika Werres către un concept holistic de design pentru o reședință modernă de familie. Folosind variantele de finisaj  disponibile pentru  sistemele de profile pentru ferestre de la AluKönigStahl și Partenerul Schüco, Erika a găsit variante de culori și materiale pentru aproape toate suprafețele vizibile. Rezultatul este un concept general armonios, ce integrează elementele frumoase ale clădirii originale într-o casă nouă și modernizată:

ÎNAINTE:

    

DUPĂ:
    

Comparație între avantaje sau dezavantaje

Fie că este vorba despre o construcție nouă sau despre o renovare, ambele variante au propriile avantaje și dezavantaje evidente. Mai jos puteți vedea în privinţa căror aspecte fiecare tip de proiect prezintă un avantaj:

 

ProprietăţiConstrucţie nouăRecondiţionare
Design de cameră personalizat+++

Posibilități foarte bune

+

Posibilitățile nu sunt la fel de bune

Design contemporan+++

Posibilități foarte bune

++

Posibilă doar într-o anumită măsură

Amenajare inovatoare+++

Opțiuni de integrare foarte bune

+

Greu de integrat

Costuri inițiale+++

Mari

+

Mici

Costuri generale+++

Mari

++

Moderate

Stimulente++

Stimularea construirii locuințelor de către stat

+++

Stimulente din partea statului pentru promovarea proiectelor de renovare