Știri

septembrie 27, 2023

Cradle to Cradle (C2C) – Viitorul construcţiilor

Conservarea resurselor și ecologia reprezintă concepte cheie în prezent. Construcția durabilă și ecologică are un impact semnificativ asupra modului în care vom trăi și munci în viitor. Provocările viitorului stau în utilizarea sigură și eficientă din punct de vedere economic și ecologic a resurselor și materialelor. Reciclarea de înaltă calitate și reutilizarea materialelor devin din ce în ce mai importante pentru industria construcțiilor. Materiile prime sunt limitate. Cererea globală de materiale de construcție este în creștere și va deveni din ce în ce mai dificil de acoperit în viitor.

Construcție ecologică în armonie cu natura

Principiul Cradle to Cradle își propune să optimizeze procesele de producție, astfel încât să se genereze puține deșeuri. În mod ideal, toate materialele folosite sunt ușor de demontatseparabile după tip și pot fi complet reciclate. Principiul C2C privește, de asemenea, o clădire dintr-o perspectivă holistică și abordează în mod explicit ciclul ei de viață.

Sistemul de reciclare Cradle to Cradle

La dezvoltarea conceptului C2C, chimistul Prof. Dr. Michael Braungart și arhitectul William McDonough au folosit ca model bazele naturii. Materialele produse artificial sunt, de asemenea, privite ca nutrienți și părți ale unui ciclu – scopul este continuitatea ciclică a materialelor. Pe baza deficitului tot mai mare de resurse, principiul C2C este destinat reutilizarii tuturor materialelor care nu sunt biodegradabile (bunuri consumabile). Sunt implicate un ciclu biologic și unul tehnic văzute ca două sisteme autonome. Bunurile sunt scoase mai întâi din cele două circuite și returnate după utilizare. Graficul de mai jos ilustrează principiul în detaliu:

Ciclul Cradle to Cradle este explicat clar

Planificarea sustenabilă simplificată

Schüco este unul dintre pionierii în dezvoltarea produselor certificate C2C dintr-o gamă largă de ferestre, uși, uși glisante și fațade din aluminiu. Produsele pot fi combinate între ele, astfel încât în ​​cele din urmă întreaga clădire să fie echipată cu sisteme certificate C2C și să fie complet durabilă – fără costuri suplimentare.

Încă din faza de planificare a anvelopelor clădirii,  software-ul de proiectare SchüCal face posibilă combinarea individuală a sistemelor de ferestre, uși și fațade, într-un mod conform Cradle-to-Cradle (C2C). Acest lucru oferă cea mai mare libertate posibilă în planificare, garantând în același timp o anvelopare durabilă a clădirii.

Sistemele din oțel Jansen livrate de Alukönigstahl au, de asemenea, standarde ecologice înalte și au primit declarații de produs de mediu specifice industriei, așa-numitele EPD, ISO 14025și EN 15804 .

Sisteme Schüco certificate Cradle to Cradle:

61 de sisteme Schüco sunt certificate Cradle to Cradle Silver: 36 sisteme pentru ferestre , 13 de pereți cortină montant-traversă, 7 sisteme pentru uși și 2 sisteme de umbrire. Aici găsiți certificatul și lista produselor:Schüco Silver cert product sheet 07_2023.pdf

15 sisteme Schüco sunt certificate Cradle to Cradle Bronze: 2 sisteme pentru ferestre, 6 sisteme de pereți cortină, 6 sisteme pentru uși glisante și unul pentru uși. Aici găsiți certificatul și lista produselor: Schüco Bronz cert product sheet 07_2023.pdf

 Descarcă Broșura C2C.

More Info

Downloads

C2C broșura
Download