Știri

septembrie 11, 2023

Schüco Carbon Control – un concept pentru decarbonizarea anvelopei clădirilor

Schimbările climatice sunt o realitate, și tot mai multe măsuri trebuie luate pentru conservarea planetei. Una dintre marile provocări ale acestei perioade este reducerea amprentei de carbon în sectorul construcțiilor. Programul Green Deal al Comisiei Europene impune reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030 față de 1990. Până în 2050 UE va fi neutră din punct de vedere climatic. Construcțiile și exploatarea clădirilor sunt responsabile pentru aproape 40 % din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Industria construcțiilor are sarcina de a îndeplini obiectivele ambițioase stabilite de politicieni și de a reduce până la zero emisiile de CO2 generate în timpul construcției, exploatării și demolării clădirilor. Fiind implicați în industria construcțiilor, împreună cu partenerul nostru Schüco, avem responsabilitatea de a oferi dezvoltatorilor și constructorilor soluții simple și efective, astfel încât împreună să reducem emisiile de carbon în sectorul construcțiilor. Schüco International a lansat  programul Schüco Carbon Control – o gamă modulară de produse și servicii care acționează pe parcursul întregului ciclu de viață al clădirii: proiectare, construcție, exploatare și deconstrucție. Prin intermediul acestuia, decarbonizarea ferestrelor, ușilor și fațadelor poate fi controlată pentru fiecare proprietate în parte.

“Potențialul de efect de seră pe durata ciclului de viață” al unei clădiri va fi decisiv pentru păstrarea valorii pe termen lung în viitor. Acesta se calculează cu ajutorul valorii GWP – valoarea potențialului de încălzire globală. Valoarea GWP este prezentată ca valoare CO2 e (pentru echivalent CO2) și rezultă din interacțiunea dintre emisiile de carbon operaționale și emisiile de carbon încorporate. Emisiile de carbon operaționale au loc în timpul funcționării clădirii, în timp ce emisiile de carbon încorporate arată cât de mult CO2 este încorporat în produsele utilizate. Emisiile totale pot fi reduse prin utilizarea de materiale care conservă resursele, de sisteme fotovoltaice integrate în clădire, de sisteme inteligente de control al clădirii sau de produse certificate Cradle to Cradle.

Design to Decarb

Amprenta de CO2 a unei clădiri  poate fi redusă la minimum în faza de proiectare prin forma clădirii, alegerea materialelor și a suprafețelor, dimensiunea unităților și utilizarea tehnologiilor inteligente de construcție. Valoarea clădirilor este dovedită și prin certificatele precum LEED, BREEAM, QNG sau DGNB, care atestă îndeplinirea criteriilor de sustenabilitate și păstrarea valoarii pe termen lung. La fel ca și valoarea GWP, aceste certificate pentru clădiri iau în considerare întregul ciclu de viață. Prin urmare, fazele ulterioare trebuie luate în considerare încă de la început. În plus, utilizarea sistemelor Schüco certificate Cradle to Cradle garantează inofensivitatea și reciclabilitatea materialelor.

În procesul de proiectare este importantă configurația anvelopei și alegerea soluției. De exemplu, sistemul de perete cortină Schüco AOC 50 ST/TI.SI asigură punctaj foarte bun de certificare pentru că profilele de baza sunt din otel, respectiv lemn, deci materiale reciclabil și se pot face fațade cu vitraje de dimensiuni foarte mari, până la 1500 kg. În plus eficiența energetică este la nivel superior, SI insemnând Super Insulation.

Altă soluție inovativă și performantă este fațada Green, cu plante verzi. Sunt disponibile două soluții constructive, fațadă stick Schüco Green sau unitized Schüco AF UDC 80 Green, unde zonele vitrate alternează cu zonele cu plante verzi. Cele mai importante efecte al acestui tip de perete cortină sunt: izolarea termică, răcirea fațadei și a ambientului interior datorită evaporării apei, producerea de oxigen, protecția clădirilor împotriva intemperiilor și reducerea insulelor termice din interiorul aglomerărilor urbane. Producerea de energie verde pe fațadă Schüco BIPV, înseamnă integrarea panourilor fotovoltaice în pereții cortină. Știați că , o suprafață de 100 m2 de panouri fotovoltaice produce 19 MWh/an, iar efectul benefic este reducerea emisiilor de CO2 cu 11 tone într-un an.

Izolarea termică performantă se realizează prin alegerea unor sisteme de calitate, cu caracteristici excepționale. Pentru aceasta, Schüco oferă mai multe sisteme de perete cortină și de ferestre care sunt certificate pentru case pasive, asigurând cel mai înalt nivel de izolare termică.

Built to Decarb

În faza de construcție, Schüco Carbon Control permite constructorului să controleze activ amprenta de CO2 a clădirii proiectate. Programul de calcul propriu, SchüCal, oferă instrumentul potrivit pentru o proiectare eficientă, prin calcularea și afișarea continuă a amprentei de CO2 ca valoare CO2 e.  SchüCal permite, de asemenea, utilizatorului să selecteze opțiunea de material pentru profile. Pe lângă aluminiul standard, există două noi tipuri: cu un conținut scăzut de carbon (LC) și cu un conținut foarte scăzut de carbon (ULC), iar programul calculează efectul utilizării acestor noi variatăți  de aluminiu LC și ULC. Cu Build to Decarb, Schüco asigură competitivitatea pe termen lung a partenerilor săi și îi sprijină pe drumul către o construcție cu emisii minime de CO2.

 

Operate to Decarb

Toate produsele enumerate până acum sunt potrivite pentru o funcționare extrem de eficientă și cu emisii reduse de CO2 a clădirilor, pentru a obține un echilibru energetic optim. La acestea putem adăuga sistemele de umbrire și de ventilație integrate în fațadă. De la controlul inteligent al clădirii și unitățile de anvelopă a clădirii cu izolație termică ridicată până la generarea de energie prin intermediul instalațiilor fotovoltaice integrate în clădire, soluțiile de produse inteligente contribuie semnificativ la reducerea emisiilor de CO2 în faza de exploatare. Întreținerea corectă a elementelor de tâmplărie asigură funcționarea durabilă pe termen lung a clădirii și, de asemenea, prelungește durata de viață a sistemelor instalate. Astfel, se asigură menținerea valorii unităților și extinderea funcționalității acestora.

 

Recycle to Decarb

Certificările Cradle to Cradle garantează că produsele de construcție din clădiri sunt depozitul de materii prime al viitorului. Acest concept stipulează că toate materialele utilizate în sistem pot fi reintroduse în ciclu ca materiale noi la sfârșitul duratei de viață. În acest fel, sistemele certificate Cradle to Cradle îndeplinesc cerințele economiei circulare, căreia politicienii îi acordă o importanță centrală în cadrul Green Deal-ului european pentru atingerea neutralității climatice. Cu peste 60 de sisteme din aluminiu certificate, Schüco este un pionier în implementarea principiului Cradle to Cradle în sectorul construcțiilor și contribuie astfel la reducerea pe termen lung a emisiilor de CO2 și la conservarea resurselor. Produsele din plastic ale Schüco își aduc, de asemenea, contribuția la economia circulară și la minimizarea emisiilor de CO2. Acest lucru este confirmat de eticheta de produs VinylPlus®, Schüco fiind prima companie din industrie care a primit-o.

 

Consultanță, soluții și servicii dintr-o singură sursă

Cu Schüco Carbon Control, subiectul complex al decarbonizării și gama extinsă de produse Schüco pot fi coordonate cu precizie. Gama modulară permite investitorilor, arhitecților și constructorilor să controleze în mod activ valoarea CO2 în funcție de fiecare clădire în parte și, astfel, să urmeze în mod activ calea spre neutralitatea climatică în sectorul construcțiilor.